Novi SEAT Leon

SEAT predstavlja potpuno novi SEAT Leon

Nazad na Vesti & Događaji
29.01.2020.
  • Model sa sobom donosi snažnu evoluciju dizajna u poređenju sa svojim prethodnikom i podiže tehnologiju osvetljenja na sledeći nivo
  • Efikasnost je bila ključni stub pri razvoju potpuno novog modela SEAT Leon; on profitira od najnaprednijih pogonskih sistema koji obuhvataju benzinske (TSI) i dizelske (TDI) tehnologije, tehnologije na komprimovani prirodni gas (TGI), blago hibridne (eTSI) i plug-in hibridne (eHybrid) tehnologije
  • Potpuno novi SEAT Leon prvo je potpuno umreženo vozilo marke koje ljudima pomaže da ostanu u dodiru sa svojim digitalnim uslugama
  • Dolazak na srpsko tržište očekuje se u aprilu ove godine

Martorell 28. januar 2020. godine Marka SEAT upravo je u fabrici u Martorellu predstavila potpuno novi SEAT Leon, vozilo čiji je cilj da unese novu svežinu u segment kompaktnih automobila. SEAT je uložio 1,1 mlrd. evra kako bi na tržište uveo vozila sa efiksnijim motorima, novim novoom povezivosti i sistema asistencije za vozača, izvrsnom dinamičnošću i estetskim detaljima koji privlače poglede.

"SEAT Leon naš je najprodavaniji model, a mi želimo da se nadovežemo na njegov veliki uspeh. Zato je marka SEAT uložila više od 1,1 mlrd. evra u potpuno novi SEAT Leon, posebno u razvoj vozila i poboljšanje proizvodnih pogona", **rekao je Carsten Isensee. **

SEAT Leon uvek je bio ključni stub u portfoliju marke i referentna tačka za celokupni segment, što dokazuje činjenica da je prodat u više od 2,2 miliona primeraka u svoje tri generacije. Četvrta generacija je dizajnirana i razvijena kako bi se nadovezala na veliki uspeh ovog modela i odvela ga na sledeći nivo kada je reč o umrežavanju, efikasnosti, dinamičnosti i sigurnosti.

"Godina 2019. bila je rekordna za SEAT. Prodali smo više od 570 000 automobila, što je najveća količina u našoj 70-godišnjoj istoriji, i postigli jednu od najboljih proizvodnih vrednosti jer smo više od 500 000 automobila proizveli u Martorellu. To je izvrstan početak za ovu 2020. godinu", dodao je Isensee.

Potpuno novi Leon objedinjuje filozofiju dizajna koja je ključna svakom vozilu koje siđe sa proizvodnih traka marke SEAT, pri čemu zrači samopouzdanošću, elegancijom i sportskim karakterom unutar segmenta kompaktnih automobila. Istovremeno se odlikuje doslednošću, iskrenošću i zrelošću kojima se retko koje drugo vozilo može pohvaliti.

Potpuno novi SEAT Leon dizajniran je, razvijen i proizveden u Barceloni, i to u proizvodnim pogonima marke u Martorellu.

**Dizajn: povećane dimenzije i još impresivniji nastup **

Temelj vozila je napredna platforma MQB Evo koja je pružila dimenzije, fleksibilnost i prilagodljivost koje su dizajnerskom timu bile potrebne da unesu poboljšani osećaj proporcija dizajna nove generacije ovog modela.

U svojoj varijanti sa 5 vrata potpuno novi SEAT Leon dugačak je 4368 mm (+86 mm), širok 1800 mm (-16 mm) i visok 1456 mm (-3 mm). Međuosovinski razmak iznosi 2686 mm, što je 50 mm više od treće generacije modela SEAT Leon.

U svojoj varijanti Sportstourer potpuno novi SEAT Leon dugačak je 4642 mm (+93 mm), širok 1800 mm (-16 mm) i visok 1448 mm (-3 mm). Međuosovinski razmak iznosi 2686 mm, što je 50 mm više od prethodne generacije.

Potpuno novi SEAT Leon nadovezuje se na atraktivnost svog prethodnika, ali sa markantnijom osobnošću koju dodatno naglašavaju elegantne površine i savršena mešavina uglova i krivih na pravim mestima. I dok estetske karakteristike dizajna spoiljašnjosti privlače poglede, njegov stil takođe je proširen ukupnom efikasnošću vozila sa poboljšanom aerodinamikom; koeficijent otpora vazduha modela SEAT Leon poboljšao se za oko 8 % u poređenju sa prethodnom generacijom.

Prednji deo potpuno novog modela SEAT Leon dizajn obezbeđuje izraženiju osobnost, sa snažnijom trodimenzionalnom vezom između rešetke hladnjaka i prednjih svetala. LED glavna svetla izvedena su dublje, čime se obezbeđuje dojam povišenih svetala i poboljšava fokus, zahvaljujući čemu je odmah prepoznatljiv među drugim učesnicima u saobraćaju.

Površine potpuno novog modela SEAT Leon doživele su evoluciju izraženijim oblicima, zbog čega vozilo zrači elegantnijim dizajnom sa dodatnim promenama i nijansama u pogledu boja i tonova vozila kad svetlo obasjava lak i karoseriju vozila. Time se stvara vozilo sa slojevitom, poboljšanom estetikom.

Uzbuđenje i kreativnost također se nastavljaju u zadnjem delu vozila, a naglašeni su LED "coast-to-coast" svetlom i poklopcem prtljažnika čiji dizajn odražava dinamičnu osobnost vozila. Sistem osvetljenja i spojler stvaraju linije koje posreduju dojam brzine, čak i kada se automobil nalazi u stanju mirovanja.

Unutrašnjost potpuno novog modela SEAT Leon vrhunac je funkcionalnosti, minimalizma i elegancije. Njegova elegantna, ali široka instrument tabla s mekanom površinom posreduje dojam lakoće. Sve je u putničkom prostoru dizajnirano tako da bude ergonomski precizno, čime se komfor u unutrašnjosti povećava za sve putnike. Bez obzira na to da li sedite na vozačkom sedišu kao putnik na zadnjim sedištima.

Glavni je element u unutrašnjosti je središnji 10" infotainment ekran, koji uključuje sistem prepoznavanja gestova i obezbeđuje preciznu interakciju sa putnicima i smanjuje potrebu za fizičkim dugmićima. Međutim, funkcijama koje su u većoj meri ključne za upotrebu i dalje se upravlja uobičajenijim sistemima interakcije

Pogoni: bogata ponuda najnaprednijih motora

Potpuno novi SEAT Leon razvijen je uzimajući u obzir stvarni svet, sa celim nizom pogonskih sistema koji sada takođe uključuje tri električne varijante radi dodatnog podsticanja efikasnosti. Nova generacija kompaktnog automobila profitira od tehnologija benzina (TSI), dizela (TDI), prirodnog gasa (TGI), blago hibridne (eTSI) i plug-in hibridne (eHybrid) tehnologije, a svaka od njih konstruisana je tako da obezbeđuje najviše nivoe performansi i mogućnosti vožnje, čime se kupcima garantuje odgovarajuća kombinacija vozila i motora koja odgovara njihovim specifičnim potrebama.

Ponuda serijskih benzinskih motora novog modela Leon obuhvata isključivo motore sa sistemom direktnog punjenja i turbopunjačem snage između 66 kW / 90 KS i 140 kW / 190 KS. Ona takođe uključuje 1,0-litarske 3-cilindrične TSI motore (66 kW / 90 KS i 81 kW / 110 KS), koji se prvi put ugrađuju u model SEAT Leon, i veće 1,5-litarske motore (96 kW / 130 KS i 110 kW / 150 KS). Na samom vrhu ove ponude tri motora nalazi se 2,0-litarski TSI motor snage 140 kW / 190 KS koji je spojen sa menjačem sa dve spojnice.