Kakko virtuelna realnost skraćuje vreme proizvodnje

Najsavremenija tehnologija

2016-09-28

Martorell, 27/09/2016. - Vidimo dva tehničara sa Oculus kacigom u velikoj praznoj sobi.  Jedan nosi rukavice a drugi kontrole. Jedan pruža ruku kako bi dohvatio nešto u vazduhu a drugi čuči i obojica se kreću u krugovima. Mi ne vidimo ali oni analiziraju vozilo koje će biti prikazano za par dana na Paris Motor Show-u.  "Šta misliš o drugim točkovima?" "To je savršeno". zaključuju zajedno.

Baš kao u medicini, nauci ili industriju video igara, virtuelna stvarnost je bitna i prisutna i u auto industriji. SEAT tu tehnologiju koristi poslednjih 20 godina: "Pomaže nam u optimizaciji procesa proizvodnje i aktivno prikazuje model koji planiramo da proizvedemo". kaže  Javier Díaz rukovodilac SEAT Prototip centra. Da budemo precizniji ova tehnologija je skratila vreme proizvodnje prototipa za 30% pre lansiranja modela.

 

Pogledajte video

Razlika je značajna. Ranije, stolovi su bili 10m dugački da bi na njima mogli da budu postavljeni tehnički crteži, planovi, nepregledne liste delova a meseci su bili potrebni za obradu podataka. Sada jedan kompjuter je dovoljan da prikaže celo vozilo a unapređenja i promene je mnogo lakše obaviti.


Ova tehnologija prepolovila je broj prototipova koje pravimo pre lansiranja nekog modela. Optimizacija vremena i drugih resursa ima pozitivan uticaj na naše klijente i to ne samo u pogledu preciznosti i kvaliteta proizvoda, već i na krajnju cenu.

 

Dobar primer je nova SEAT Ateca, gde je čitav proces praćen u virtuelnoj stvarnosti. "Više od tri godine je prošlo od trenutka kada smo videli prve slike do trenutka kada se vozilo našlo u prodaji. Tomo tog vremena analizirali smo svaki centimetar vozila i napravili brojne izmene i unapređenja; konkretno implementirali smo preko 800 unapređenja kroz virtuelnu fazu." dodao je Javier.

 

Dva tehničara skidaju kacige. U ovom trenutku to je još uvek poverljiv model. Mi ostali ćemo morati da sačekamo Paris Motor Show.

Cookies
Ovaj sajt koristi "cookies" koji nam pomažu da Vam pružimo bolje iskustvo prilikom posete prezentacije.
Prihvati i nastavi