MEĐUNARODNI SALON AUTOMOBILA U ŽENEVI 2019.

SEAT Born: posvećen elektromobilnosti

04.03.2019
  • Svetska premijera konceptualnog vozila SEAT Born u okviru Volkswagen Group Night
  • Born prvo je potpuno električno vozilo marke SEAT koje se temelji na MEB platformi Volkswagen koncerna
  • Ovo konceptualno vozilo naglašava posvećenost marke SEAT nastavku pružanja usluga održive mobilnosti u svetu koji se neprestano menja
  • Potpuno električno vozilo sadrži najsavremenije autonomne funkcije i tehnologije povezivosti za poboljšani doživljaj vožnje
  • Paket baterija vozila koje pršti od energije može se napuniti za svega 47 minuta, čime se domet vozila ponovno vraća na do 420 km

Beograd 1. mart 2019. godine - SEAT Born prvi put će se prezentovati svetskim medijskim predstavnicima u okviru Noći Volkswagen koncerna pre svog javnog debija na Međunarodnom salonu automobila u Ženevi 2019. SEAT Born je konceptualno vozilo koje odgovara na niz različitih pitanja koja postavlja električna revolucija i postaje prekretnica u okviru tog procesa.
Svet se menja, a zajedno sa njim menja se i mobilnost. Kao što je motor sa unutrašnjim sagorevanjem promenio način na koji putujemo tekom prvih godina 20. veka, elektrifikacija nas vodi do sledeće generacije automobilskog razvoja.

Vozilo je dobilo ime po trendovskom kvartu Barselone

Gradovi su sve gušće naseljeni, ali kupci se i dalje žele osloniti na personalnu mobilnost, zbog čega konceptualno vozilo SEAT Born objedinjuje temeljne aspekte koji pokreću promene u automobilskoj industriji: elektrifikaciju, autonomnu vožnju, deljenu mobilnost i povezivost.

SEAT Born prvo je 100-% električno vozilo marke SEAT koje se temelji na MEB platformi Volkswagen koncerna. Ovo je konceptualno vozilo svoje ime dobilo po jednoj od najpoznatijih četvrti Barselone. To je bilo nadahnuće dizajnerima i inženjerima marke SEAT koji su kreirali sportsko vozilo sa najnaprednijom električnom tehnologijom.

"SEAT je pionir u ovoj promeni"

Vozilo je dizajnirano i razvijeno u Barseloni a proizvodiće se u fabrici u Zwickauu u Nemačkoj; SEAT će biti druga marka koja će lansirati potpuno električno vozilo koje se temelji na MEB platformi Volkswagen koncerna. Ovaj automobil će se pojaviti na tržištima u 2020. godini.

  "Mobilnost se menja, a zajedno sa njom menjaju se vozila koja vozimo. Marka SEAT predvodi ovu promenu, a konceptualno vozilo el-Born oličenje je tehnologija i filozofije dizajna koje će nam pomoći sa savladamo izazove na koje ćemo u budućnosti nailaziti" rekao je Luca de Meo, predsednik uprave marke SEAT.

Domet od 420 km, za samo 7,5 sekundi do 100 km/h

Sa paketom baterija koji pršti od snage i energije kao svojim središnjim aspektom i koji konceptualnom vozilu SEAT Born omogućava domet do čak 420 km u okviru službenog WLTP testnog ciklusa i mogućnost postizanja brzine od 100 km/h za svega 7,5 sekundi, ovo se vozilo odlikuje visokim stepenom dinamičnosti i praktičnosti koji se i očekuje od marke SEAT. Kada se tome doda mogućnost punjenja baterije za svega 47 minuta, jasno je da će ono pomaći granice elektrifikacije.


Kod konceptualnog vozila SEAT Born nije samo reč o korisnoj elektrifikaciji, već takođe o integraciji drugih tehnologija. Ovo vozilo sadrži autonomne funkcije koje pružaju podršku vozaču kao i ceoi niz sistema podrške...

Ključ za povećanje dometa je aerodinamika

SEAT Born dizajniran je za vožnju. Njegove dinamične proporcije temelje se na njegovom električnom pogonskom sistemu, čime se točkovi premeštaju u četiri ugla vozila. Vozilo se zahvaljujući tome odlikuje markantnijim i dinamičnijim stavom u poređenju sa automobilima sa tradicionalnim pogonskim sistemima.

Električni pogon omogućava više prostora u unutrašnjosti

Ono predstavlja budućnost dizajna vozila na savremen i integrisan način, a to se u najvećoj meri prepoznaje u prednjem delu vozila. Aerodinamika je ključ za povećanje dometa vozila, zbog čega je logotip SEAT u prednjem delu vozila smešten u ravni sa karoserijom. Budući da nema potrebe za vazdušnim hlađenjem motora, takođe nema potrebe ni za rešetkom hladnjaka. Otvori za hlađenje smešteni su u nižem, donjem području prednjeg dela vozila, čime se obezbeđuje snabdevanje vazduhom za paket baterija i ujednačuje vazdušna struja iznad prednjeg dela vozila.

Dok pogledom prelazi preko konceptualnog vozila SEAT el-Born, posmatrač može uočiti da se položaj A stuba znatno pomerio unazad, čime se postiže elegantniji izgled u spoljnom delu kao i više prostora u putničkoj kabini u unutrašnjem delu vozila. Tako se dodatno omogućava električnim pogonskim sistemom koji zahteva manju količinu prostora.

"Born je ultimativno oličenje emotivnog jezika dizajna marke SEAT u okviru novog sveta električnih vozila. Naš dizajnerski tim vrlo je ozbiljno shvatio izazov kreiranja našeg prvog potpuno električnog vozila tako da izgleda atraktivno. Verujem da vožnja električnih automobila mora biti uzbudljiva i istovremeno zabavna. Svoje kupce moramo navesti na to da se zaljube u ideju električnog automobila"

Infotainment i povezivanje

Sa 20" točkovima je potreba za poboljšanjem performansi bila ključna. Dizajn nalik turbinama stvara pozitivno strujanje vazduha koje poboljšava aerodinamička svojstva i ventilira kočnice zbog zadržavanja dinamičnosti. Točkovi pružaju savršenu usklađenost između aerodinamike, odvođenja toplote i lakoće konstrukcije.

U zadnjem delu vozila spojler sa dva sloja takođe doprinosi aerodinamičnim performansama modela SEAT Born, čime se osigurava da strujanje vazduha ostane besprekorno i da se turbulencije svedu na najniži nivo.

Putnički prostor pruža osećaj lakoće i lebdenja, ali istovremeno i tehnološkog napredka, i to sa integracijom digitalnog cockpita, 10" ekrana za infotainment smeštenog u samom središtu instrumentne table.

SEAT Born je pravi trendseter

Prostor u unutrašnjosti zaista je izdašan pa svim putnicima pruža veću prostranost za opuštanje u svojim duboko izvedenim sedištima, i to zahvaljujući povećanim internim dimenzijama. Međutim, prostor se takođe upotrebljava za postizanje najvišeg stepena praktičnosti i funkcionalnosti. Takođe postoji više prostora za odlaganje; mogućnost odlaganja torbe između dva prednja sedišta jednostavan je i efikasan primer ovog povećanog kapaciteta.

SEAT Born istinska je promena na tržištu sa performansama koje ispunjavaju želje kupaca i potrebe vožnje u stvarnim uslovima, i to kao nijedno drugo vozilo do sada. Sa izlaznom snagom do 150 kW (204 KS) vozilo može postići brzinu od 100 km/h za svega 7,5 sekundi - što je dovoljno za ispunjavanje zahteva bilo kog scenarija vožnje. Ali to je samo jedna strana priče.

Kratko vreme punjenja

Električna se vozila ne ocenjuju samo na temelju svojih performansi, već i prema mogućnosti dužih vožnji sa samo jednim punjenjem svojih baterija i smanjenja vremena potrebnog za punjenje nakon što se energija potroši. To je merilo u pogledu kojeg el-Born briljira.

Sa dometom do 420 km u stvarnim uslovima vožnje na temelju WLTP ciklusa vožnje i sa po 62 kWh iz paketa baterija koji pršti od energije ovo je vozilo spremno za svako odredište koje kupac zaželi. A sa kompatibilnošću sa do 100 kW punjenja jednosmernom strujom (DC) sa turbopunjačem baterija se može napuniti od 0 do 80 % za svega 47 minuta.

Domet može da se poveća za još 60 kilometara

U vozilo je takođe integrisan napredni sistem upravljanja toplotom za bolje iskorišćavanje dometa vozila u najekstremnijim uslovima okoline. Toplotna pumpa vozila može smanjiti potrošnju električnog grejanja, čime se štedi do 60 km u pogledu autonomije - korisan detalj u zemljama u kojima temperature mogu biti niske i putnici često uključuju klimatizacione sisteme.

Dva sistema za autonomnu vožnju

Dok naše ulice postaju sve neprohodnije, automobili svojim putnicima moraju pružiti olakšanje stresa. SEAT Born čini upravo to jer integriše najnovija dostignuća u pogledu autonomne funkcionalnosti i povezivosti kako bi olakšao teškoće savremenog života. SEAT Born profitira od autonomnih sistema drugog nivoa, pružajući delimičnu autonomiju vozilu kako bi ono moglo kontrolisati postupke upravljanja, ubrzanja i usporavanja. Kada se tome, između ostalog, doda sistem inteligentne podrške pri parkiranju Intelligent Park Assist, SEAT Born predstavlja konceptualno vozilo koje je istinsko oličenje budućnosti vožnje.